Reportages

Brandweervaardigheidstoetsen klasse 112 in Maashees


Datum: zaterdag 14 april 2012

Locatie: Monseigneur Geurtsstraat, Maashees


Zaterdag 14 april was het bedrijf Havens Diervoerders in het kerkdrop Maashees het decor van de provinciale brandweervaardigheidstoetsen klasse 112 in de regio Brabant-Noord. Op het binnenterrein gelegen aan de Maas werden een tweetal gelijke wedstrijdbanen geënsceneerd waar de 20 deelmenende ploegen op hun vaardigheden werden getoetst. Deze geslaagde dag werd georganiseerd door de brandweerpost uit Vierlingsbeek.
Vanaf de uitgangstelling werd er uitgerukt naar een bedrijfsongeval bij Havens Diervoerders aan de Monseigneur Geurtsstraat in Maashees. Bij aankomst trof men een BHV'er aan welke alle informatie over het bedrijf en zelfs een kaart kon overhandigen wanneer men daar om vroeg. Aangekomen bij het ongeval bleek een persoon bekneld te zitten onder een heftruk welke tegen de cabine van een vrachtwagen tot stilstand was gekomen. Doordat met de lepels van de heftruk de radiateur geraakt was kwam hierdoor wat rook vrij. Tevens was er brand uitgebroken op de vrachtwagen welke oversloeg op een ongeveer 40 meter hoge silo. Tijdens deze brand was nog iemand in de silo aan het werk en liep hierbij de nodige brandwonden op. Ook deze persoon moest door de brandweer in veiligheid worden gebracht.
Onder het toeziend oog van vele toeschouwers waaronder ook enkele burgemeesters van de deelnemende ploegen werd hard gestreden. Op beide banen kon de gehele wedstrijd aanschouwd worden doordat men binnen enkele camera's had opgehangen waarvan de beelden op een groot projectiescherm werden gepresenteerd. Ook aan de inwendige maag was gedacht. Voor een hapje en drankje kon men terecht op de wedstrijdlocatie waar hiervoor een hoekje was ingericht.
's Avonds vond de prijsuitreiking plaats bij restaurant De Vier Linden aan de Soetendaal in Vierlingsbeek. Na enkele dankwoorden door wedstrijdleider René de Laat werd een korte uitleg gegeven hoe men de wedstrijden had geënsceneerd. Kort hierop werd door de locoburgemeester van Boxmeer bekend gemaakt welke ploegen door gingen naar de volgende ronde. Op baan A won de brandweer van Boekel gevolgd door Zeeland en Boxmeer.  En op baan B ging de brandweer van Erp met de eerste prijs aan de haal. Hier werden de wedstrijdploegen Oss en Heusden 2 respectievelijk nummer twee en drie.  

Ga terug naar het archief