Reportages

Brandweervaardigheidstoetsen klasse 112 in Schijndel


Datum: zaterdag 21 april 2012

Locatie: Mieke de Brefstraat, Schijndel


Zaterdag 21 april organiseerde de brandweerlieden van de post in Schijndel brandweervaardigheidstoetsen in de klasse 112. Als locatie werd gekozen voor de nog in aanbouw zijnde parkeergarage onder appartementencomplex Lochtenburg aan de Mieke de Brefstraat in het centrum van Schijndel. In de eerder genoemde parkeergarage werden een tweetal wedstrijdbanen geënsceneerd waar de 20 deelmenende ploegen op hun vaardigheden werden getoetst.
Scenario baan A:
De deelnemende wedstrijdenploegen moeten uitrukken voor het reinigen van het wegdek aan de Mieke de Brefstraat in Schijndel. Ter plaatse werd men opgevangen door een medewerker van de gemeente die al aanwezig was. Korte hierop kwam een man op ze afgestormd welke vertelde dat er in de parkeergarage een ongeval was gebeurd. Door het goed uitvragen van deze persoon wist met na het openknippen van een hek de kortste weg naar het ongeval te vinden. Eenmaal in de pikdonkere parkeergarage aangekomen trof men een tweetal slachtoffers aan. Een van hem zal bekneld onder een auto waarvan de voorwielen waren afgebroken. Na het goed stabiliseren van dit voertuig kom deze gelift worden waarna ook dit slachtoffer in veiligheid gebracht kon worden. Om veilig te kunnen werken was het wenselijk dat de deelnemende ploegen licht creëerde in de parkeerkelder zodat ook hun meegereisde supporters konden zien wat er zich afspeelde.
Scenario baan B:
Ook deze deelnemende ploegen rukte uit voor het reinigen van het wegdek aan de Mieke de Brefstraat in Schijndel. Eenmaal ter plaatse was ook hier een medewerker van de gemeente aanwezig welke de ploegen opving. Nadat een man zich meldde bij de brandweerlieden werd duidelijk dat er zich in de kelder een bedrijfsongeval had plaatsgevonden. Na het omschakelen en een snelle verkenning stuitte men al snel op een slachtoffer welke bekneld was geraakt onder een stalenbalk welke nog in een strop van een lift hing. Als moeilijkheidsfactor was hier een CO-alarm afgegaan waarop de parkeerkelder geventileerd moest worden voordat men zonder adembescherming veilig verder kon werken. Na het goed stabiliseren van de balk kon deze gelift worden waarna men het slachtoffer in veiligheid kon brengen en overdragen aan de verpleegkundige van de ambulancedienst.  
Ondanks enkele fikse regenbuien konden de vele toeschouwers toch rustig van de vaardigheidstoetsen genieten zonder een paraplu boven zich te hoeven houden. Ook voor de meegekomen toeschouwers en andere belangstellenden werd op beide banen een gedeelte ingericht waar het publiek kon toekijken. De twintig deelnemende ploegen streden om de eerste drie plaatsen op elke baan. Deze zes ploegen kwalificeerde zich voor deelnamen aan de volgende ronde.
's Avonds vond de prijsuitreiking plaats in de brandweerkazerne van de post Schijndel aan de Kerkendijk. Na enkele dankwoorden door plaatsvervangend wedstrijdleider Theo Clijnk werd een korte uitleg gegeven hoe men beide wedstrijdbanen had geënsceneerd. Kort hierop werd door de burgemeester Eugster van de gemeente Schijndel bekend gemaakt welke ploegen door gingen naar de volgende ronde. Op baan A won de groep Erp 2 gevolgd door Boxtel en Berghem. Op baan B ging de brandweer van Schaijk met de eerste prijs aan de haal. Hier werden de wedstrijdploegen Grave en Veghel 2 respectievelijk nummer twee en drie.

Ga terug naar het archief