Reportages

Geslaagde forumdag bij brandweer Helmond


Datum: zaterdag 12 mei 2012

Locatie: Deurneseweg en Berenbroek, Helmond


Op zaterdag 12 mei waren de leden van het brandweerforum te gast bij de brandweer Helmond voor hun jaarlijkse forumdag. Rond de klok van 9.30 uur verzamelden de leden zich op een parkeerterrein gelegen naast de post van brandweer Helmond Centrum aan de Deurneseweg. Deze forumdag stond in het teken stond van de samenwerking tussen "geel en rood" (ambulancedienst en brandweer). Een kleine 40 leden waren aanwezig op deze forumdag in Helmond.
Na een welkomstwoord van Patrick Coppens van de brandweer Helmond begonnen we aan het drukke programma van deze dag. Als eerste kregen we uitleg over de SIV (Snel Interventie Voertuig) en de variabele voertuigbezetting. Aangezien de eigen SIV van brandweer Helmond voor onderhoud weg  was stond er wel een leen SIV van de opbouwer Rosenbauer op de post gestald. Nadat iedereen de mogelijkheid had te ervaren hoe het is om zelf de straal in handen te nemen gingen enkele vrijwilliger er met de SIV vandoor. Zij bezochten met het voertuig  de opendag van de brandweer in Bladel.
De brandweer van Helmond beschikt over een eigen jeugdbrandweerkorps. Uiteraard mochten zij niet aan deze dag ontbreken en verzorgde speciaal voor ons een spectaculaire demonstratie. Vol zenuwen en zoals men het had geleerd lieten zij vakkundig zien hoe men te werk ging voor het redden van mensen en het blussen van een brand. Uiteraard was deze gelegenheid voor de jeugdbrandweerlieden een goede oefening voor de aankomende wedstrijden waar zij aan deel zullen nemen.
Na de lunchpauze was er een gelegenheid voor het fotograferen van de brandweervoertuigen van de brandweer Helmond post Centrum. Naast hun eigen voertuigen kwam ook de HV-2 van het nabijgelegen Someren ter plaatse. Dit is nog één van de weinige in dienst zijnde Unimog voertuigen binnen brandweer Nederland. Als klap op de vuurpijl werden alle voertuigen in een line-up geplaatst om hiervan een mooi plaatje te schieten.
Na het uitgebreid fotograferen van de voertuigen volgde er een spectaculaire uitleg over het Team Brand Onderzoek (TBO). Alle aanwezigen luisteden aandachtig naar de uitleg welke in drie kwartier tijd werd gegeven aan de hand van een PowerPoint presentatie met vele foto's. Zo kwam ook een van de actuele zaken aan het licht namelijk de zeer grote uitslaande brand in het welbekende Helmondse Speelhuis.   
In de namiddag werd een bezoek gebrand aan de post Brandevoort van de brandweer Helmond. Hoewel deze post noodgedwongen aan het einde van de maand haar deuren sluiten waren wij een graag geziene gast. Na een welkomstwoord  in kantine "De Waakvlam" stond ons een vurige demonstratie op ons te wachten. Enkele postleden demonstreerde het CAFS blusssyteem i.s.m. een autobrand. Metershoge vlammen werden in no time gedoofd.
Nadat de auto volledig was afgeblust werd er nog een korte  uitleg gegeven over het CAFS blussysteem waarover de post Brandevoort sinds enkele jaren over beschikt. Helaas moest deze uitleg vroegtijdig worden afgebroken omdat de post Brandevoort op dat moment gealarmeerd werd voor een brandgerucht elders in de buurt. Snel werden alle materialen ingepakt en kreeg men hulp van enkele forumleden welke zeer fanatiek waren met het oprollen van slangen.
Hoewel de forumdag noodgedwongen vroegtijdig moest worden beëindigd moest er weer afscheid genomen worden van elkaar. Een groot deel van de forumleden zette de dag voort in een restaurant elders in de stad terwijl een enkeling huiswaarts keerde.  Via deze weg wil ik iedereen bedanken voor het organiseren van deze mooi opgezette en zeer geslaagde forumdag in Helmond.

Ga terug naar het archief