Reportages

Gewestelijke brandweer vaardigheidstoetsen klasse 112 en TAS-HD


Datum: zaterdag 2 juni 2012

Locatie: Berghemseweg en Randmeer, Oss


Zaterdag 2 juni organiseerde de brandweerlieden van de post Berghem gewestelijke vaardigheidstoetsen in de klasse 112 en TAS-HD. Voor de 112 baan werd een scenario gerealiseerd in de loods van een loonbedrijf aan de Randmeer in Oss en voor de TAS-HD baan werd gekozen voor een leegstaand pand aan de Berghemseweg in Oss. Op de 112 baan namen negen ploegen deel waarvan er drie door gaan naar de 2e ronde van de gewestelijke wedstrijden en op de TAS-HD baan namen 12 ploegen deel waarvan de beste twee doorgaan naar de landelijke finale.
Scenario 112 baan:
De deelnemende wedstrijdenploegen rukten uit voor een binnenbrand industrie aan de Randmeer op een industrieterrein in Oss. Ter plaatse ving een medewerker van het bedrijf de brandweerlieden op en vertelde dat er aan de achterzijde in het pand vaten met dieselolie in brand stonden. Bij het betreden van het pand stuitte men al snel op de vuurhaard en een slachtoffer welke brandwonden had opgelopen aan gezicht en armen. De brand kon gemakkelijk met schuim geblust worden terwijl de brandwonden van het slachtoffer gekoeld diende te worden. Na het goed uitvragen werd duidelijk dat een kind nog vermist was. Deze was in de loods bekneld geraakt onder een big bag gevuld met zand tijdens het laden van een vrachtwagen. Simpelweg door de zak open te snijden en het zand te verplaatsen kon de jonge knul gemakkelijk bevrijdt worden.  
Scenario TAS-HD baan:
Hier rukten de deelnemende wedstrijdploegen uit voor een brand  aan een geiser in een leegstaand pand welke momenteel bewoond werd door antikraak aan de Berghemseweg in Oss. Bij het betreden van het pand liep een van de bewoners de brandweerlieden al in de armen. Hij wist exact te vertellen hoe het pand in elkaar stak en door het goed uitvragen kon hiermee de nodige winst worden behaald bij het opnieuw betreden van het pand welke vol met rook hing. Er zouden nog twee andere bewoners in het pand aanwezig zijn, eentje werd aangetroffen op de trap naar de kelder en de andere bevond zich op de eerste verdieping. Door alle slachtoffers in veiligheid te brengen en de brand op de juiste wijze te blussen kon men hoge punten behalen.
Het weer was perfect, de zon scheen vrijwel de gehele dag. Op beide banen was door de organisatie er ook alles aan gedaan om de meegereisde toeschouwers een beeld te geven van het scenario welke zich binnen afspeelden. Op de 112 baan was in de loods een groot bordes waarvan bovenaf het incident van de beknelde knul mooi aanschouwd kon worden. Tevens werden de beelden vanuit de ruimte waar de brand woedde op een scherm gepresenteerd. Op de TAS-HD baan was binnen in het pand een deel met dranghekken afgezet zodat het publiek ook binnen de vorderingen van de wedstrijd ploeg kon volgen. Tevens was er op beide locaties een standje ingericht waar men een hapje en drankje kon nuttigen.
's Avonds verzamelden de deelgenomen wedstrijdploegen zich rond de klok van 19.00 uur in gemeenschapshuis De Berchplaets aan het Mr. Gielenplein in Beghem voor de prijsuitreiking. Na enkele dankwoorden door wedstrijdleider René de Laat werd een korte uitleg gegeven hoe men beide wedstrijdbanen had geënsceneerd. Kort hierop werden door de burgemeester Buijs - Glaudemans  van de gemeente Oss bekend gemaakt welke ploegen door gingen naar de volgende ronde. Op de baan 112 baan won de groep Schaijk gevolgd door Sprang Capelle 4 en Oss. Zij mogen deelnemen aan de 2e ronde gewestelijke wedstrijden is deze klasse welke later deze maand gehouden worden. Op de TAS-HD baan won Oud-Beijerland en werd Bunschoten twee. Beide ploegen zijn door naar de landelijke finale welke wordt gehouden in Graft en de Rijp op 17 september a.s.

Ga terug naar het archief