Reportages

Gewestelijke brandweer vaardigheidstoetsen klasse 112


Datum: zaterdag 9 juni 2012

Locatie: Oude Dijk, Hoeven


Zaterdag 9 juni organiseerde de brandweerlieden van de post Hoeven (Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant) gewestelijke vaardigheidstoetsen in de klasse 112 (1e ronde). Een bouwschuur van een carnavalsvereniging aan de Oude Dijk in het buitengebied werd gekozen als locatie voor deze vaardigheidtoetsen. Aan deze vaardigheidstoetsen namen 10 wedstrijdploegen deel welke de strijd aangingen om zich te plaatsen voor de volgende ronde later deze maand.
Scenario wedstrijdbaan:
De deelnemende wedstrijdenploegen rukten uit voor een ongeval met beknelling aan de Oude Dijk in Hoeven. Na uitvragen van de centralist bleek dat er geen verdere bijzonderheden te melden waren omtrent het ongeval. Ter plaatse aangekomen bleek het te gaan om een bedrijfsongeval in een nagebootste werkplaats waar men aan auto's werkte. Hier was een persoon met zijn hand bekneld komen te zitten onder een remschijf van een auto welke nog half in een takel hing. Een andere persoon raakte zijn hand kwijt en liep de brandweer tegemoet. Zijn hand lag nog in de werkplaats en ook hier moest zorgvuldig mee om worden gegaan. Een gasbrander welke nog brandde kon snel gedoofd worden door de gastoevoer dicht te draaien. Verder werd er nog petroleum gebracht welke men over tankte in een vat. Door het ongeval ging het tanken ongecontroleerd door waardoor het vat dreigde over te lopen. Door het tankpistool in te drukken kon het systeem gestopt worden en voor alle veiligheid kon men de vloeistof het beste afdekken met een schuimlaag. Belangrijk was het onderstoppen van het voertuig waar de persoon onder bekneld was geraakt. Door op een veilige wijze deze persoon te redden kon goed worden gescoord.
Ondanks de harde wind was het weer prima om de vaardigheidstoets te spelen, de zon scheen zo af en toe maar het belangrijkste was dat het de gehele dag droog is gebleven. Voor de meegereisde toeschouwers was het zicht op de wedstrijdlocatie perfect geregeld doordat men binnen in de loods een gedeelte had ingericht voor het publiek. Op het achterterrein van de brandweerkazerne stond een zogeheten frietwagen zodat niemand om hoefde te komen van de honger.
Kort voor 18.00 uur 's avonds begon de prijsuitreiking welke plaats vond in de brandweerkazerne aan de Bovendonksestraat in Hoeven. Na een korte uitleg over de baan en enkele tips en tops werden de prijzen in rap tempo uitgereikt om niet te veel van de spannende EK interland te hoeven missen welke op een groot schem in de remise werd gepresenteerd. De wedstrijdploegen van Overzande, Veere en Fijnaart 2 werden respectievelijk nummer 1, 2 en 3 en wisten zich te plaatsen voor de 2e ronde van de gewestelijke vaardigheidstoetsen in de klasse 112. Deze 2e ronden worden gehouden op 23 juni in Zoutelande (Zeeland) en Borne (Overijssel).

Ga terug naar het archief