Reportages

Gewestelijke brandweer vaardigheidstoetsen hoofklasse


Datum: zaterdag 16 juni 2012

Locatie: Zaandammerweg, Assendelft


Zaterdag 16 juni organiseerde de brandweerlieden is Assendelft (Veiligheidsregio Zaanstreek Waterland) gewestelijke vaardigheidstoetsen in de hoofdklasse. Bij de orchideeënkwekerij van Floricultura aan de Zaandammerweg werd een spectaculaire wedstrijdbaan geënsceneerd. Aan deze vaardigheidstoetsen namen zeven wedstrijdploegen deel welke de strijd aangingen om zich te plaatsen voor de landelijke finale later dit jaar.
Scenario wedstrijdbaan:
De deelnemende wedstrijdenploegen rukten als tweede tankautospuit uit voor een automatisch brandalarm bij een bedrijf aan de Zaandammerweg in Assendelft. Als men probeerde in contact te komen met de eerste tankautospuit kwam met tot de conclusie dat dit niet lukte. Eenmaal ter plaatse werd duidelijk waarom men geen verbinding kon krijgen. Tijdens het indraaien van de inrit van de orchideeënkwekerij is de tankautospuit op zijn kant terecht gekomen. Na een snelle verkenning rond het gecrashte brandweervoertuig bleek dat de verwondingen van de collega mee vielen en kon met na het goed uitvragen van de bedrijfsleider via een andere toegangsweg naar het object waarvandaan het automatisch brandalarm kwam.
Echter versperde enkele vaten met chemicaliën welke van een heftruck waren gevallen deze toegangsweg. Door het simpelweg rechtzetten van deze vaten en het verdunnen met water van de gelekte chemicaliën kon men verder. Tijdens onderhoudswerkzaamheden was brand ontstaan in de ketelruimte en tevens waren nog enkele monteurs in het pand aanwezig. Voor het klaren van deze klus kon men een beroep doen op een extra tankautospuit en een ladderwagen. Nadat de brand was geblust en de onderhoudsmonteurs in veiligheid waren gebracht was er nog een klusje te klaren. Aan de achterzijde van het complex was een persoon bezig met een hoogwerker. Deze man kon echter niet op eigen gelegenheid naar beneden en moest door de brandweer worden bevrijdt.    
Ondanks de stevige wind was het weer prima om de vaardigheidstoets te spelen, de zon scheen volop en het allerbelangrijkste was dat het droog was. Voor de meegereisde toeschouwers was het eveneens goed vertoeven. Zowel bij de gekantelde tankautospuit, de gevallen vaatjes, de inzet in het ketelhuis en de man welke bevrijdt moest worden konden worden aanschouwd.
Omstreeks 18.30 uur begon de prijsuitreiking welke plaats vond in de brandweerkazerne aan de Dorpsstraat in Assendelft. Na een korte uitleg over de wedstrijdbaan en enkele tips en tops werden de prijzen uitgereikt door Gerrie Ruijs (directeur veiligheidsregio Zaanstreek Waterland). De wedstrijdploegen van Laren 3, Hagestein 2 en Best werden respectievelijk nummer 1, 2 en 3. Enkel de nummer 1 wist zich te plaatsen voor de landelijke vaardigheidstoetsen in de hoofdklasse welke  word gehouden op 29 september a.s. in Mierlo (Brabant-Zuidoost)

Ga terug naar het archief