Reportages

Drie Brabantse ploegen strijden in landskampioenschap (klasse 112)


Datum: zaterdag 22 september 2012

Locatie: Wilgenweg, Oudewater


Op zaterdag 22 september werden de landelijke vaardigheidstoetsen in de klasse 112 gehouden. De brandweerpost uit Oudewater (Utrecht) organiseerde deze stralende dag. Vanuit elke Brabantse veiligheidsregio wisten in totaal drie Brabantse ploegen zich te kwalificeren voor de landelijke finale waaraan de beste negen van Nederland deelnamen. Uit Brabant-Noord was dit de ploeg uit  Schaijk, vanuit Brabant-Zuidoost Bakel 2 en vanuit Midden- en West-Brabant de ploeg Fijnaart 2.
Het scenario:
De deelnemende wedstrijdploegen rukte uit voor een automatisch brandalarm in een bedrijfspand aan de Wilgenweg te Oudewater. Terwijl men opzoek ging naar de oorzaak van het brandalarm speelde zich buiten een scenario uit een rampenfilm af. Een auto welke werd achtervolgd door de politie botste tegen de buitengevel van het bedrijf, door de harde klap scheurde een gasleiding en brak er brand uit in het pand. Door het voorval schrok een heftruckbestuurder in het gebouw en overrijdt een collega welke onder de heftruck bekneld komt te zitten.
De bestuurder van de op de vlucht zijnde auto nam de benen maar werd onder toeziend oog van de ploegleden aangehouden. Nadat men de gecrashte auto veilig had gesteld en de brand had geblust kon men op een veilige en verantwoorde wijze het slachtoffer onder de heftruck bevrijden. Onder het toeziend oog van vele meegereisde toeschouwers en andere nieuwsgierigen streden de negen ploegen om de titel.  
De brandweerploeg uit Nederhemert werd landskampioen in de klasse 112, zij wisten volgende de jury het rampenscenario het beste op te lossen. Zij laten z'n 300 ploegen achter zich en mogen zich het komend jaar de beste van Nederland noemen in de klasse 112. De ploeg uit Fijnaart behaalde de 3e plaats gevolgd door de ploeg uit Schaijk welke op de 4e plaatst eindigde. De ploeg uit Bakel behaalde de 6e plaats.

Ga terug naar het archief