Reportages

DAF Museumdagen in het teken van Brandweer- en Bergingsvoertuigen


Datum: zondag 21 oktober 2012

Locatie: Hugo van der Goeslaan, Eindhoven


Op zaterdag 20 en zondag 21 oktober werden de DAF Museumdagen georganiseerd in Eindhoven. Dit jaar stonden de Museumdagen in het teken van zestig jaar DAF Brandweer- en Bergingsvoertuigen en werd gehouden in zowel het DAF Museum als op het DAF-terrein aan de Hugo van der Goeslaan. Tijdens deze Museumdagen werden historische verzamelingen van klassieke en moderne DAF voertuigen uit de periode 1950 - 2012 gepresenteerd en vonden er voor jong en oud diverse activiteiten en demonstraties plaats.
Met het thema ’Zestig jaar Brandweer- en Bergingsvoertuigen’ liet het museum zien op welke wijze DAF de afgelopen zes decennia actief is geweest op het gebied van brandweerwagens en bergingsvoertuigen. Het DAF Museum presenteerde dit met een tijdlijn van zo’n tachtig historische en moderne voertuigen op het DAF-terrein. Ruim zestig jaar geleden werden de eerste DAF vrachtautochassis door de brandweerkorpsen in gebruik genomen. In dezelfde periode werden ook de eerste bergingsvoertuigen aan het leger geleverd. De opstelling tijdens de Museumdagen liet heel mooi de ontwikkeling van de voertuigen door de jaren heen zien.
Men laten zien hoe de verschillende blus-, ladder- en bergingsvoertuigen het beste tot hun recht kwamen. Zo liet de brandweer diverse blusoefeningen zien en werden er verschillende bergingsdemonstraties gegeven. Het waren spectaculaire dagen, aldus vele bezoekers. Bezoekers pendelen tussen het DAF Museum en DAF-terrein met oldtimer bussen. Ook in het DAF Museum konden bezoekers hun hart ophalen aan diverse activiteiten. Zo konden kinderen op de foto gaan als brandweerman en buttons maken. Daarnaast waren er verschillende brandweerkorpsen en standhouders die brandweer en bergingsaspecten presenteerden. Ook organiseerde het museum verschillende foto- en filmpresentaties over brandweer en berging van vroeger tot heden. Verder waren er diverse standhouders met unieke schaalmodellen en radiografische bestuurde modellenauto’s.
Tijdens de Museumdagen werden er een tweetal nieuwe boeken gepresenteerd. Op zaterdag 20 oktober om 10.00 uur lanceerde auteur Hans Stoovelaar zijn nieuwe boek ‘De kantelcabines van DAF’. Het tweede boek dat ook in dit weekend wordt geïntroduceerd; ’60 jaar DAF brandweer’ geeft een volledig historisch overzicht van de brandweerwagens die de afgelopen vijftig jaar door DAF zijn gebouwd. De Museumdagen trokken ruim 3.400 bezoekers verdeeld over twee dagen. De organisatie spreekt van een geslaagd evenement.

Ga terug naar het archief