Reportages

Brandweervaardigheidstoetsen klasse TAS-HD in Heesch en Nistelrode


Datum: zaterdag 23 maart 2013

Locatie: Noorderbaan & Benedictuslaan, Nistelrode & Oss


Zaterdag 23 maart organiseerde de brandweerposten van Heesch en Nistelrode gezamenlijk de brandweervaardigheidstoetsen van het  ABWC (Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité). Beide posten hadden een wedstrijdbaan geënsceneerd in de klasse TAS-HD. Verdeeld over deze twee banen namen een tweeëntwintigtal ploegen deel aan de vaardigheidstoetsen.
Nadat de ploegen zich gemeld hadden op de brandweerkazerne aan De La Sallestraat in Heesch werden zij onder begeleiding naar de wedstrijdlocatie gedelegeerd. De organiserende brandweerlieden uit Heesch hadden een mooi scenario uitgezet in een klooster aan de Benedictuslaan in het naastgelegen Oss. In Nistelrode had men de beschikking over een bedrijfshal aan de Noorderbaan. Ondanks het koude weer reisde er toch vele supporters mee om hun deelnemende wedstrijdploeg aan te moedigen.
Scenario baan A (Brand in werkplaats - Nistelrode)
In een bedrijfspand aan de Noorderbaan in Nistelrode was brand gesticht door een ontslagen werknemer. Met een groot mes bedreigde hij de brandweer kort na aankomst bij het brandende pand. Na het inschakelen van de politie kon de man snel worden ingerekend nadat ze hem in zijn been hadden geschoten. Door het uitvragen van de eigenaar van het pand wist met dat de brand woedde in de werkplaats achter in het bedrijf. In het pand waren nog een tweetal werknemers aanwezig welke in veiligheid moesten worden gebracht. Naast brandwonden en ingeademde rook hadden had een van hen ook een steekwond. Nadat de brand was gedoofd en nog een kleine na verkenning was uitgevoerd kon men terugkeren naar de kazerne.
Scenario baan B (Brand in klooster - Heesch)
Tijdens werkzaamheden in de kelder van een klooster aan de Benedictuslaan in Oss brak brand uit. Bij aankomst van de brandweer moesten een viertal nonnen welke op dat moment bezig waren een gebedje te doen in veiligheid worden gebracht. Door het goed uitvragen van deze nonnen kwam men erachter dat deze plaats konden nemen in een busje op de binnenplaats van het klooster. Hierna kon men in de kelder op zoek naar de vermiste monteur welke na het uitbreken van de brand door het pand was gaan dwalen. Nadat de brandwonden van de monteur gekoeld waren kon deze aan de ambulancedienst worden overgedragen. Op het moment dat de brand welke in de kelder was ontstaan en doorsloeg naar bovenliggende verdieping geblust was kon men terugkeren naar de kazerne.
’s Avonds rond de klok van 20.15 uur vond uiteindelijk de prijsuitreiking plaats in Feesterij De Hoefslag aan de Wan te Nistelrode. Na enkele dankwoorden van wedstrijdleider René de Laat en een korte uitleg van de enscenering van beide banen was het woord aan Burgemeester Willibrord van Beek om de prijzen uit te reiken. Op baan A (brand in werkplaats -Nistelrode) won de ploeg van ’s-Hertogenbosch gevolgd door Bedrijfsbrandweer Provinciehuis Noord Brabant en Beesel-Reuver 2 welke respectievelijk nummers twee en drie werden. Op baan B (brand in klooster - Heesch) won de ploeg uit Horst gevold door Vlijmen 2 en Bedrijfsbrandweer Agrifirm Veghel welke respectievelijk nummers twee en drie werden. Deze zes ploegen gaan door naar de gewestelijke wedstrijden in de klasse TAS-HD later dit voorjaar.

Ga terug naar het archief