Reportages

Brandweer Brabant-Zuidoost ook ter assistentie naar Schoorl


Datum: maandag 2 mei 2011

Locatie: Snelweg A2, Liempde


Maandagavond omstreeks 21:00 uur verzamelde zich de eerste brandweervoertuigen uit de veiligheidsregio Brabant-Zuidoost op de parkeerplaats bij tankstation Ooiendonk aan de snelweg A2 t.h.v. Liempde. Zij kwamen hier tezamen voor een interregionale inzet bij de grote duinbrand in Schoorl (Noord Holland). Omstreeks 22:00 uur vond er een briefing plaatst voor alle bevelvoerende van de opgetrommelde eenheden. Na deze briefing was het aan de bevelvoerende de taak zijn ploeg voor te bereiden op de inzet in het duingebied in Schoorl.
Rond de klok van 22:30 uur vertrok het eerste peleton richting Noord Holland. Een rijstrook werd tijdelijk afgekruist zodat alle voertuigen achter elkaar in konden voegen op de snelweg om in zijn geheel bij elkaar te blijven. Een tiental minuten later vertrok ook het tweede peleton voor een rit welke ongeveel 2.5 uur zou gaan duren. Onder begeleiding van Rijkswaterstaat en politie  reden de vele brandweervoertuigen naar Schoorl.
Vanavond zijn de korpsen uit Best, Oirschot, Son en Breugel, Nuenen, Veldhoven, Bladel, Bergeijk, Hapert, Eindhoven en Vessem vertrokken naar de grote duinbrand in Schoorl. Voornamelijk beschikken deze korpsen over een vierwielaangedreven tankautospuiten waarmee het duingebeid goed bereikbaar is. De peletons uit Brabant-Zuidoost zouden omstreeks 02:00 uur  worden ingezet en morgenvroeg omstreeks 08:00 uur weer worden afgelost.
Na een ruime schatting zou er ongeveer 300 hectare natuurgebied verwoest zijn. Brandweerkorpsen uit het gehele land wisselen elkaar de gehele dag door af. De brandweer krijgt tevens hulp van vele militairen voor het blussen van de brand. Ook hebben zij een vijftal helikopters ingezet welke af en aan vliegen om met zakken water de brand van bovenaf te blussen.

Ga terug naar het archief