Reportages

Duizenden biggen en zeugen omgekomen bij brand in varkensstallen


Datum: donderdag 18 april 2013

Locatie: Langendonksedijk, Oirschot


Video: Klik hier om de video te bekijken


Donderdagavond omstreeks 19.00 uur werd alarm geslagen vanwege een uitslaande brand in een stal van een varkensbedrijf aan de Langendonksedijk in Oirschot. Het vuur wat razendsnel om zich heen greep ging gepaard met hevige zwarte rookontwikkeling. De brandweer rukte met groot materieel uit om de brand de bestrijden. De politie sloot de gehele omgeving af om toestromend publiek op afstand te houden.
Bij de brand zijn zeker 4000 biggen en 1500 varkens omgekomen. De brand sloeg van de ene stal over naar een andere aangrenzende stal. De brandweer zette ook een hoogwerker in om van bovenaf het vuur te bedwingen. Om voldoende bluswater beschikbaar te hebben pompte men water vanuit de Beerze die op enkele honderden meters afstand van het brandobject  lag. Aangezien de stallen gerenoveerd waren was er geen spraken van asbest welke vrijkwam.
Ook burgemeester Ruud Severijns van de gemeente Oirschot kwam naar de brand, mede om steun te betuigen bij de bewoners. De emoties van een boerenjongen liepen hoog op,   een Omroep Brabant-verslaggever werd met lomp geweld tegen de grond gewerkt. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend, wel was een monteur aanwezig in de stallen tijdens het uitbreken van de brand. Hij wist zichzelf in veiligheid te brengen.

Ga terug naar het archief