Reportages

Brandweervaardigheidstoetsen hoofdklasse in Mill


Datum: zaterdag 27 april 2013

Locatie: Vorleweg, Mill


Zaterdag 27 april organiseerde de brandweerpost van Mill de brandweervaardigheidstoetsen van het  ABWC (Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité). De post hadden een spectaculaire wedstrijdbaan geënsceneerd in de hoofdklasse en pakte daarin groots uit. Vanwege het 100-jarig bestaan van de brandweer was dit een mooie gelegenheid om deze wedstrijden te organiseren. Tevens houdt de post in Mill op zaterdag 8 juni een open dag in en om haar kazerne aan de Jochemsweg. Gedurende de hele dag namen een zevental ploegen deel aan deze vaardigheidstoetsen.
Nadat de ploegen zich gemeld hadden op de brandweerkazerne aan de Peelstraat in Wanroij werden zij onder begeleiding naar de wedstrijdlocatie gedelegeerd. De organiserende brandweerlieden uit Mill hadden een scenario uitgezet waarbij brand was ontstaan nadat een straaljager in problemen was gekomen. Onder toeziend oog van een vakjury werd men kritische beoordeeld op hun vakmankunsten om deze klus op een veilige manier te klaren. Vele supporters waren meegekomen om hun deelnemende wedstrijdploeg aan te moedigen. Tussen de vele wolken door kon men een groot deel van de dag ook van de zon genieten. Voor de inwendige mens was op de wedstrijdlocatie ook een uitstekende voorziening getroffen.
Scenario wedstrijdbaan
Vanuit de meldkamer werden de wedstrijdploegen op pad gestuurd ter assistentie van een al eerder uitgerukte eenheid welke was uitgerukt voor een brand bij een beton bedrijf aan de Vorleweg in Mill. Aanrijdend werd al duidelijk dat de brand was ontstaan door een straaljager welke tijdens  problemen zijn kerosinetank had gelost. Hierdoor was brand ontstaan  welke was overgeslagen naar een auto en een container welke tegen het pand aan stonden. De straaljager zelf was enkele kilometers verderop neergekomen maar behoorde niet tot de inzet van de deelnemende wedstrijdploegen. Door het goed afstemmen met de eerste bevelvoerder kon een duidelijk taakverdeling gemaakt worden. Na een snelle verkenning kon al snel het eerste slachtoffer welke de brandweerlieden in de arm liep in veiligheid worden gebracht. Deze persoon had brandwonden opgelopen welke de nodige aandacht opeiste. Nadat de branduitbreiding aan de binnenzijde van het pand voorkomen was kon op zoek naar een andere collega welke nog in het pand aanwezig was.  Deze zat elders in het pand bekneld onder een bak met zand. Inmiddels was de OSC (One Scene Commander) van de Luchtmacht brandweer gearriveerd welke wist te vertellen dat de piloot nog vermist werd. Na peilingen werd bevestigd dat deze in de buurt van het beton bedrijf gelokaliseerd was. Uiteindelijk wist men de piloot op het dat te lokaliseren en met behulp van een hoogwerker kon ook deze man in veiligheid worden gebracht.
’s Avonds rond de klok van 19.30 uur vond de prijsuitreiking plaats in Cultureel Centrum Myllesweerd aan de Kerkstraat in Mill. Na enkele dankwoorden van wedstrijdleider René de Laat en enkele tip en tops was het woord aan waarnemend Burgemeester Fons Tans om de prijzen uit te reiken. De ploeg van Zeeland 2 was vandaag als beste uit de test gekomen gevolgd door Uden 2 en Maasdonk 2 welke respectievelijk nummers twee en drie werden. Deze drie ploegen gaan door naar de gewestelijke wedstrijden in de hoofdklasse welke op 8 juni worden georganiseerd door de brandweer in Vlissingen / Middelburg. Ook werd er een motivatieprijs uitgereikt voor de beste OvD (Officier van Dienst), ook deze ging naar het winnende team van Zeeland 2.

Ga terug naar het archief