Reportages

Brandweervaardigheidstoetsen klasse 112 in Megen


Datum: zaterdag 25 mei 2013

Locatie: N329 - Noord-Zuid, Megen


Zaterdag 25 mei organiseerde de brandweerpost van Megen (Brandweer Brabant-Noord) de brandweervaardigheidstoetsen van het ABWC (Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité). De post had een spectaculaire wedstrijdbaan geënsceneerd in de klasse en 112 (gewestelijk 1e ronde) en pakte daarin groots uit. Men wist voor deze wedstrijddag een echte veerpont van de Stichting Maasveren te regelen welke naar de Maas bij Megen kwam gevaren.
Nadat de ploegen zich gemeld hadden op de brandweerkazerne aan de Torenstraat in Megen werden zij onder begeleiding naar de wedstrijdlocatie gedelegeerd. De organiserende brandweerlieden uit Megen hadden een scenario uitgezet met een veerpont op de Maas nabij de overgang tussen Megen en Appeltern. Onder toeziend oog van een vakjury werd men kritische beoordeeld op hun vakmankunsten om deze klus op een veilige manier te klaren. Vele supporters waren meegekomen om hun deelnemende wedstrijdploeg aan te moedigen. Ook het mooie weer deed vele voorbijgangers welke gebruikmaakte maakte van het veerpont tussen Megen en Appeltern stoppen om een blik te werpen.
Scenario wedstrijdbaan
De negen deelnemende wedstrijdploegen rukte uit voor een scheepvaartongeval op de Maas nabij de N329 - Noord-Zuid in Megen. Bij aankomst trof men een veerpont aan welke door een schipper tegen de kant aan werd geduwd. Vanaf de kant kon men één persoon waarnemen welke met zijn arm bekneld zat onder een pallet box beladen met bouwmaterialen. In de motorruimte van het veerpont was brand uitgebroken, ook een persoon was in deze ruimte aanwezig en liep van zich horen doormiddel van klopgeluiden. Door het goed uitvragen van de schipper kwam men veel informatie te weten. Na het blussen van de brand en het bevrijden van de twee slachtoffers kon men huiswaarts keren. De zogeheten kelderprocedure welke gehanteerd dient te worden bij het betreden van een boot was een van de punten waar de jury de nodige aandacht aan besteedde.   
’s Avonds rond de klok van 19.00 uur vond de prijsuitreiking plaats in gemeenschapshuis Acropolis aan het Broeder Everardusplein in Megen. Na enkele dankwoorden van wedstrijdleider René de Laat en enkele tip en tops was het woord aan Burgemeester Wobine Buijs om de prijzen uit te reiken. De ploeg van Zaltbommel was vandaag als beste uit de test gekomen gevolgd door Oss en Buren 2 welke respectievelijk nummers twee en drie werden. Deze drie ploegen
gaan door naar de gewestelijke wedstrijden (2e ronde) in de klasse 112 welke op 22 juni worden georganiseerd door de brandweer in Best.

Ga terug naar het archief