Reportages

Brandweervaardigheidstoetsen klasse TAS-HD in Drunen


Datum: zaterdag 1 juni 2013

Locatie: Anton Pieckplein, Drunen


Zaterdag 1 juni organiseerde de brandweerpost Drunen (Brandweer Brabant-Noord) de brandweervaardigheidstoetsen van het ABWC (Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité). De post had een spectaculaire wedstrijdbaan geënsceneerd in de klasse TAS-HD (gewestelijk) en pakte daarin groots uit. Men wist voor deze wedstrijden een realistisch scenario uit te zetten in het pand waar vroeger het Autotron zat gevestigd.
Nadat de ploegen zich gemeld hadden op de brandweerkazerne aan de Wilhelminastraat in Drunen werden zij onder begeleiding naar de wedstrijdlocatie gedelegeerd. De organiserende brandweerlieden uit Drunen hadden een scenario uitgezet  in het leegstaande gedeelte van het voormalige Autotron. Onder toeziend oog van een vakjury werd men kritische beoordeeld op hun vakmankunsten om deze klus op een veilige manier te klaren. Vele supporters waren meegekomen om hun deelnemende wedstrijdploeg aan te moedigen. Ondanks de harde wind trokken de wedstijden ook de lokale bevolking aan. Ook het mooie weer speelde hierin een belangrijke rol.
Scenario wedstrijdbaan
De elf deelnemende wedstrijdploegen rukte uit voor een brand in een gebouw aan het Anton Pieckplein in Drunen. Ook rukte hierop de waterwagen uit welke momenteel als pilot meedraait in de regio Brabant-Noord wegens een locatie onafhankelijke bluswatervoorziening. In het pand was brand uitgebroken nadat er iets mis ging tijdens elektriciteit werkzaamheden. Bij de brand werd een monteur geëlektrocuteerd, hierdoor kreeg hij een hardstilstand en moest worden gereanimeerd. Een andere monteur trof men na een goede verkenning aan op een zonderverdieping van een technische ruimte. De jury was er alert op dat de stroom werd uitgeschakeld voordat men in contact kwam met de geëlektrocuteerde monteur. Als dit niet was gebeurd had dit gevolgen voor de brandweerlieden welke dan zelf aan de stroom bloot werden gesteld.    
’s Avonds rond de klok van 19.00 uur vond de prijsuitreiking plaats in de brandweerkazerne aan de Wilhelminastraat in Drunen. Na enkele dankwoorden van wedstrijdleider René de Laat en enkele tip en tops was het woord aan Burgemeester Jan Hamming van de gemeente Heusden om de prijzen uit te reiken. De ploeg Hilvarenbeek 2 kwam vandaag als beste uit de test gevolgd door Halsteren welke op een keurige tweede plaats eindigde. Deze twee ploegen gaan door naar de landelijke wedstrijden in de klasse TAS-HD welke op 21 september worden georganiseerd door de brandweer van Waalwijk.

Ga terug naar het archief