Reportages

Grootscheepse evacuatie oefening bij Centrumverpleeghuis Liduina


Datum: donderdag 6 juni 2013

Locatie: Liduinahof, Boxtel


Kort voor 20.00 uur luidde donderdagavond de alarmbellen bij Centrumverpleeghuis Liduina aan het Liduinahof in Boxtel. Deze avond oefenden de BHVers samen met de plaatselijke brandweer. Mede vanwege de vele veranderingen in het pand was dit een mooie gelegenheid om iedereen op zijn kennis en vaardigheden te toetsen. Voor zowel het personeel van Zorggroep Elde als de brandweer was het niet bekend dat deze oefening plaats zou vinden.
Nadat er donderdagavond door kortsluiting brand was uitgebroken in een kamer op de derde verdieping van Centrumverpleeghuis Liduina startte de oefening. Van alle kanten kwamen de BHVers richting de receptie toegesneld vanwaar men op verkenning ging. Op de derde verdieping ontdekte men de brand in een woning van een bewoner welke gepaard ging met hevige rookontwikkeling. Nadat bleek dat een eerste bluspoging niet slaagde werd besloten de gehele afdeling te evacueren. Inmiddels was de brandweer welke met twee blusvoertuigen uitrukten gearriveerd. Zij richtte zich op het blussen van de vuurhaard die zich inmiddels had uitgebreid naar de vierde verdieping en assisteerde bij het evacueren van de dertien hulpbehoevende bewoners. Op een veilige plek op de begane grond, in zaal genaamd de Vorsenpoel, werden de evacuees opgevangen. Een van de bewoners bezweek halverwege aan een hartaanval en moest gereanimeerd worden. Ook kwam een familielid vast te zitten in een lift en werd uiteindelijk bevrijdt door de brandweer. Toen de oefening ten einde liep raakte ook nog een bewoner door zijn voorraad zuurstof heen en moest hals over kop zijn zuurstofcilinder worden uitgewisseld.
Hoewel de buurtbewoners vooraf middels een brief waren ingelicht over de gezamenlijke oefening trok deze veel bekijks. Voor het eigen aanwezige personeel kwam de oefening als een ware verassing. Pas toen men de vele waarnemers zagen welke opmerkelijk herkenbaar waren in hun blauwe hesjes wisten ook zij dat het om een oefening ging. Na afloop werd de oefening door de verschillende instanties geëvalueerd. Van de oefening werd veel geleerd, niet alleen de dingen die niet goed verliepen kwamen aan bod maar ook de dingen die wel goed waren verlopen. Na afloop dankte de oefenleiding iedereen voor deelname aan deze geslaagde oefening.

Ga terug naar het archief