Reportages

Brandweer Brabant-Noord staat stil bij overleden collega’s


Datum: zaterdag 15 juni 2013

Locatie: Brederodeweg, Boxtel


In veiligheidsregio Brabant-Noord stonden vele brandweerposten vandaag stil vanwege de tweede officiële herdenkingsdienst bij het Nationaal Brandweermonument in Arnhem. Zo ook de blusgroep in Boxtel welke om 11.30 uur voor hun brandweerkazerne aan de Brederodeweg een ereboog maakten. Deze wordt gevormd door twee brandweerspuiten die in een bepaalde opstelling een ereboog van water vormden.
Op zaterdag 16 juni 2012 vond de eerste officiële herdenking plaats bij het Nationaal Brandweermonument in Arnhem. Ook toen werd het ereteken bij vele brandweerkazernes in heel Nederland vormgegeven. Vanaf dat moment wordt deze herdenking iedere derde zaterdag in juni gehouden.
Met het Nationaal Brandweermonument worden brandweermensen herdacht die sinds 5 mei 1945 tijdens een repressief optreden hun leven hebben gegeven in dienst van de samenleving. Tegelijkertijd toont het monument respect en waardering voor het brandweervak. Het nationale monument is een aanvulling op de herdenkingsplaatsen die in de eigen gemeente of kazerne zijn ingericht voor omgekomen brandweercollega’s. ‘Voor de brandweer is het herdenken van omgekomen collega’s belangrijk. Het overlijden van collega’s tijdens de uitoefening van ons vak maakt steeds weer pijnlijk duidelijk dat het beroep van brandweerman of brandweervrouw niet zonder risico’s is’, aldus Regionaal commandant Brandweer Paul Verlaan.  
Vanuit Brandweer Brabant-Noord reisde ook een officiële delegatie af richting het Nationaal Brandweermonument in Arnhem om deel te nemen aan deze herdenking. Dit gebeurde in aanwezigheid van nabestaanden, minister Opstelten van Veiligheid en Justitie en brandweercollega’s.

Ga terug naar het archief