Reportages

Foto-impressie brandweer vaardigheidstoetsen


Datum: zaterdag 14 mei 2011

Locatie: Breestraat, Brink en Molenstraat, Sint Anthonis en Wanroij


Maar liefst 31 brandweerploegen namen afgelopen zaterdag deel aan de provinciale vaardigheidstoetsen in Sint Anthonis en Wanroij. Verdeeld over een drietal banen in de klasse "TAS HD" en "Hoofdklasse" van het ABWC (Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité) streden zij om een plaatst in de volgende ronde. Op alle wedstrijdbanen was een leuke maar realistische oefening geënsceneerd welke door de wedstrijdploeg op een veilige en verantwoorde wijze opgelost diende te worden. Vele toeschouwers waren aanwezig welke konden genieten van de spelende ploegen onder de blauwe hemel met af en toe een witte wolk.
Baan 1 in de klasse TAS HD vond plaats in een oud klooster aan de Brink in het centrum van Sint Anthonis. Medewerkers van een loodgieters bedrijf waren bezig met de gasleiding in het klooster wat werd omgebouwd tot woningen. Tijdens deze werkzaamheden brak brand uit en raakte de twee werknemers vermist in het pand. Een leidinggevende van het loodgieters bedrijf kwam ter plaatse en kon vertellen dat er twee monteurs van hem in het pand aan het werk waren. Bij het betreden van de keuken van het pand vond er een plotseling een explosie plaatst waarop extra de aandacht was gevestigd. Nadat de brand was geblust en de slachtoffers waren overgedragen aan de ambulancedienst kon men gaan inpakken.
In een leegstaande woning aan de Breestraat in Sint Anthonis was Baan 2 geënsceneerd. Bij aankomst van de ploegen kon men een vrouw uit het raam zien vallen. Na een snelle verkenning troffen zij deze vrouw achter de woning in de tuin aan. Zij wist te vertellen dat ze samen met nog een ander persoon aanwezig was. Omdat de leegstaande woning op de begaande grond geheel afgetimmerd was moest er via een creatieve manier toegang worden verschaft tot de benedenwoning waar het andere slachtoffer zich bevond. Met een ladder aan de buitenzijde van de woning kom met de eerste verdieping van het pand bereiken. Tevens trof men een hennepkwekerij in de woning aan waar ook de brand was ontstaan. Terwijl de ploegen waren ingezet kregen ze plotseling hulp van een oud brandweerman welke op de fiets bij de brand aankwam en zonder pardon enkele brandweerslangen uit het voertuig haalde en uitrolde.
Op de hoofdklasse baan was brand uitgebroken tijdens werkzaamheden op het dak bij een bedrijf aan de Molenstraat. De deelnemende ploegen werden ter assistentie gevraagd omdat men had opgeschaald tot "middelbrand". Bij aankomst kon men de vlammen al uit het dak zien slaan maar na overleg met de bevelvoerder van de eerste tankautospuit wist men dat ze via de zijkant van de bedrijfshal moesten worden ingezet. Hier stuitte zij direct op een slachtoffer welke bekneld zat onder een bak. De prioriteit lag echter bij de brand op de 1e verdieping in het bedrijfspand. Ook waren er nog diverse slachtoffers aanwezig welke in veiligheid moesten worden gebracht. Tevens werd er een ladderwagen en het groot watertransport ingezet om de brand te kunnen bestrijden. Onderweg naar het incident was een fietser ten val gekomen door voorbijkomende hulpverleningsvoertuigen. De OVD van de deelnemende ploegen kreeg hiermee te maken tijdens zijn aan rijroute naar de brand en moest voor dit incidentje de juiste handelingen verrichten om extra punten te kunnen scoren.
Na enige vertraging werd kort na 21:00 uur begonnen met de prijsuitreiking welke plaatsvond in het Wapen van Wanroij. Nadat enkele dankwoorden waren uitgesproken en verteld was hoe de wedstrijdbanen in elkaar zaten werd bekend gemaakt welke ploegen door gaan naar de volgende ronde. De ploegen van Schijndel en Landerd wisten op de "hoofdklasse" baan met de 1e en 2e prijs naar huis te gaan. Op baan 1 in de klasse TAS HD gingen de ploegen van Heeswijk-Dinter, Oeffelt en Zeist respectievelijk met de 1e, 2e en 3e prijs aan de haal. Voor baan 2 in de klasse TAS HD waren dit Vlijmen, Berghem en Eemnes. De winnende ploegen mogen deelnemen aan de gewestelijke wedstrijden in hun klasse welke gehouden worden in Leersum (28 mei), Venray (4 juni) en Reusel de Mierden (18 juni).Voor diegene die door zijn naar de volgende ronde, veel succes!

Ga terug naar het archief