Reportages

Brandweer oefent in samenwerking met ProRail


Datum: dinsdag 19 november 2013

Locatie: Spoorweglaan, Best


Op dinsdagavond 19 november werd er op het spoor in Best door de brandweer geoefend. Zowel in de spoortunnel (NS-station Best) als aan de Spoorweglaan werden verschillende treinincidenten geënsceneerd. De rol val passagiers werd vervult door acteurs die hun rol goed wisten te uitten. Op 5 en 12 november oefenden eerder al verschillende ploegen van de posten Boxtel, Liempde en Best (BZO) op het spoor.
Hoewel de oefeningen interregionaal op elkaar waren afgestemd oefenden de brandweerposten los val elkaar. De brandweer van Best concentreerde zich op de inzet in de spoortunnel zelf terwijl de posten van de brandweer Brabant-Noord zich op de reeks met treinbranden aan de Spoorweglaan stortte. De oefeningen waren vooral gericht op de procedures die betrekking hebben op het bestrijden van spoorwegincidenten.
Tijdens deze avonden waren er tal van leermomenten aanwezig. Zo werd iedereen bijeen geroepen voor een duidelijke uitleg met demonstratie van de zogeheten spanningstester. Na afloop werden alle tips en tops op de kazerne nog uitvoerig nabesproken. Aangezien het overige treinverkeer zonder lastgeving doorgang had was het van belang extra veiligheidsmensen in te zetten. Treinreizigers ondervonden geen hinder van deze oefeningen.

Ga terug naar het archief