Reportages

Felle brand in winkelcentrum vermoedelijk aangestoken


Datum: zaterdag 7 december 2013

Locatie: St. Severusstraat, Boxtel


Video: Klik hier om de video te bekijken


Vrijdagnacht brak er rond 4.15 uur brand uit bij Mediterraan eethuis Yemma aan de St. Severusstraat in Boxtel. Nog voor aankomst van de brandweer ontwikkelde de brand zich tot een grote uitslaande vlammenzee. Direct schaalde de brandweer op naar ‘middelbrand’ en later naar ‘grote brand’, men liet extra blusvoertuigen en een hoogwerker aanrukken om de enorme vlammenzee te bedwingen.
Het voor sloeg razendsnel over naar een naastgelegen winkelpand waarin Bakkerij Jan de Leijer  gevestigd zat. Het winkelpand van cafetaria Plaza Select raakte ook zwaar beschadigd door de brand. Moedeloos keken de eigenaren van de panden toe hoe hun zaak door het vuur tot de grond toe afbrandde. De cafetaria werd in 2011 ook al volledig verwoest door een felle uitslaande brand.
In allerijl werden een aantal naastgelegen appartementen en de tegenover de brand gelegen woningen ontruimd. Een 30-tal bewoners werden in eerste instantie opgevangen in de kantine van de naastgelegen supermarkt, later werden zij opgevangen in gemeenschapshuis De Walnoot. Ook burgemeester Mark Buijs van de gemeente Boxtel liet zich ter plaatse informeren over de brand. Hij sprak onder andere met de gedupeerde ondernemers en praatte met de geëvacueerde bewoners.
Om 6.00 uur werd het sein ‘brandmeester’ gegeven waarna het nablussen begon. De nabluswerkzaamheden namen nog enkele uren in beslag. Rond de klok van 9.30 uur laaide het vuur in het pand van de bakkerij weer op. Ondanks de hevige rookontwikkeling welke vrij kwam bij de brand raakte niemand gewond. Wel heeft uit voorzorg enige tijd een ambulance stand-by gestaan.
Direct na aankomst van de eerste politie-eenheid werd de omgeving van de brand afgezet. Toegesnelde omwonenden werden op afstand gehouden. Later in de ochtend is de technische recherche een onderzoek begonnen naar de toedracht van de brand. Vanuit een hoogwerker werd de situatie van bovenaf bekeken. Bij de politie zijn inmiddels enkele getuigenverklaringen welke ertoe duiden dat de brand zou zijn aangestoken, men neemt deze verklaringen uiterst serieus.

Ga terug naar het archief